Sverige borde blir mer som Albanien

Idéliberalerna
2 min readMay 23, 2021

--

By Frankie Fouganthin — Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37130436

Den liberala riksdagsledamoten Nina Lundström skrev för några veckor sen på DN debatt om en odemokratisk utveckling i riksdagens kammare till följd av covid-19. Tillskillnad från många politiska församlingar, till exempel regions- och kommunfullmäktigen ute i landet, och andra länders parlament har den svenska riksdagen valt att minska antalet röstande riksdagsledamöter till 55, fördelat på 8 partier efter storlek.

Det finns möjlighet för partiernas gruppledare att plocka bort obekväma röster från att delta i riksdagens voteringar vid känsliga frågor och det vore isåfall ett demokratiskt problem.

Att den svenska riksdagen inte förmått sig att hitta en annan lösing än att kraftigt minimera antalet närvarande riksdagsledamöter vid votering är mycket underligt. Sverige är en IT-nation med ett välutvecklat bredbandsnät med många profilerade IT-företag.

I USA, som är ett av de västländer som är mindre utvecklat vad gäller bredbandsnät, beslutade kongressen tidigt förra året:

…the most radical change to its rules in generations, allowing its members to cast committee and floor votes from afar

Även parlamenetet i Storbritannien har gjort ändringar till följd av covid-19 som möjliggör att så många parlamentsledamöter som möjligt ska kunna få lägga sin röst vid voteringar. I Storbritannien påbörjade man redan 2019, innan covid-19 slog ut, på 12 månaders prov att ledamöter i parlamentet skulle få rösta för en kollega som var föräldraledig.

I en granskning gjord av den Interparlamentariska unionen (IPU) kan man läsa att EU-parlamenet tillåter ledamöter att rösta och delta på en avlägsen plats. I Albaninen hålls alla parlamentariska möten digitalt.

Andra länder som valt en annan väg en Sverige är Brasilien, Chile, Jordanien, Luxemburg, Nya Zeeland, Polen, Spanien mfl.

Många länder som har en annan strategi än Sverige tillåter parlamentsledamöter att antingen rösta på en avlägsen plats, via videokonferenser så som Zoom eller appar så som Whats Up. Eller delar upp ledamöter i mindre grupper i olika lokaler så att de kan rösta. Andra sätt är att man minskar antalet ledamöter som röstar på plats i parlamentet men också att närvarande ledamöter agerar ombud för sina kollegor som inte är närvarande.

Det är underligt att ett modernt samhälle som Sverige som är en utpräglad demokrati inte kan förmå sig att följa samma väg som EU-parlamentet.

--

--

Idéliberalerna
Idéliberalerna

Written by Idéliberalerna

Vi tror på idéer, liberala idéer

No responses yet